Wat is een API en waar wordt het voor gebruikt?

Een API is binnen de IT-sector helemaal hot en deze term kom je deze dan ook eigenlijk wel overal tegen. Alleen wat betekent een API nu precies? En wat kan je er dan vervolgens mee? Om je hier een antwoord op te geven leggen we in deze blog het een en ander over API’s uit. Na het lezen van deze blog weet jij alle belangrijke ins en outs over API’s.

Wat is een API?

Laten we beginnen bij het begin door eerst te bespreken wat een API is. Vandaag de dag zijn softwarepakketten en systemen vaak met elkaar verbonden. Een API, wat staat voor Application Programming Interface, maakt het mogelijk om verschillende systemen gemakkelijk met elkaar te laten communiceren. Zo is er een partij die een verzoek stuurt naar de andere partij en die stuurt hier vervolgens weer een reactie op terug.

Hoe werkt een API?

Om een duidelijk beeld te geven van hoe API’s werken gebruiken we een ‘real life’ voorbeeld. Stel je eens voor, je neemt plaats in een restaurant en vraagt de ober om de menukaart en besteld vervolgens een lekkere hamburger. De ober geeft deze bestelling door aan de chef die de hamburger vervolgens voor jou klaar maakt. Een tijdje later is jouw hamburger klaar en brengt de ober deze naar je toe. De ober zorgt er dus voor dat het gerecht wat jij wilt bestellen wordt klaargemaakt en vervolgens ook bij jou aan tafel geserveerd wordt.

Voorbeeld van hoe een API werkt.

Laten we even teruggaan naar het eerdere voorbeeld van de vliegmaatschappijen. In onderstaand afbeelding is te zien hoe de beschikbare vluchten bij een vliegmaatschappij worden opgehaald via een API. Dit kan natuurlijk veel uitgebreider werken dan dat het nu wordt getoond. Maar het voorbeeld is vooral bedoeld om duidelijk te maken hoe een API de communicatie tussen twee systemen mogelijk maakt.

De werking van een API bij een vliegmaatschappij

Hoe wordt er met een API gecommuniceerd?

Nu we hebben uitgelegd hebben hoe een API werkt lichten we ook toe hoe je met een API communiceert. Voor het communiceren met een API worden meestal standaarden gebruikt zodat de software en de API beide weten hoe er gecommuniceerd moet worden. Zonder standaarden zouden beide partijen niet weten hoe ze zouden moeten communiceren en dat wordt natuurlijk een zooitje. De standaarden die je dan ook het meeste ziet zijn JSON en XML.

Om een voorbeeld te geven van deze standaarden gebruik ik weer de API van de vliegmaatschappij als voorbeeld. Stel je voor dat je via de API van een vliegmaatschappij alle beschikbare vluchten naar Barcelona wil ophalen. Hieronder bevinden zich de voorbeelden die de API terug zou kunnen sturen.

JSON formaat

{ "datum": "01-08-2022", "bestemming": "Barcelona", "currency": "EUR", "vluchten": [ { "vlucht_nr": "AA001", "departure_time": "01-08-2022T08:20+01:00", "price": 120.99 }, { "vlucht_nr": "AA002", "departure_time": "01-08-2022T20:20+01:00", "price": 112.99 } ] }

XML formaat

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?> <root> <datum>01-08-2022</datum> <bestemming>Barcelona</bestemming> <currency>EUR</currency> <vluchten> <vlucht_nr>AA001</vlucht_nr> <departure_time>01-08-2022T08:20+01:00</departure_time> <price>120.99</price> </vluchten> <vluchten> <vlucht_nr>AA002</vlucht_nr> <departure_time>01-08-2022T20:20+01:00</departure_time> <price>112.99</price> </vluchten> </root>

De verschillende API-types

Om het nog iets ingewikkelder te maken bestaan er meerdere types API’s. Op basis van hoe een API gebruikt gaat worden kan deze onderverdeeld worden onder verschillende types.

Private API/ Internal API

Een private API wordt alleen gebruikt binnen de interne systemen van een organisatie. Een voorbeeld is een webshop die alle informatie via een API ophaalt. Deze API wordt alleen gebruikt door de webshop en is dus private.

Public API/ Open API

Een public API is voor iedereen toegankelijk. Een voorbeeld is een API voor het ophalen van een weerbericht in bijvoorbeeld Ede. Wat je wel vaak ziet is dat deze API’s‘freemium’ zijn, dus ze zijn gratis toegankelijk voor bijvoorbeeld de eerste duizend verzoeken (requests) per maand.

Partner API

De naam zegt het eigenlijk al, een partner API is alleen beschikbaar voor partners van een organisatie. Een partner API biedt vaak extra toegankelijkheid en mogelijkheden voor partners en ondersteund de business-to-business processen. Een goed voorbeeld is de API van ABN-AMRO die partners de mogelijkheid biedt om een IBAN-check te doen.

Composite API

Een composite API bestaat uit minimaal twee van de hierboven genoemde API’s. De API is een combinatie en bestaat dus uit meerdere types. Een voorbeeld hiervan is een private API, waarbij ook enkele onderdelen beschikbaar zijn voor partners.

Waarom wil je een API gebruiken?

We hebben nu dus gezien wat een API is, hoe deze werkt en welke types er allemaal zijn. Maar waarom zou je een API gebruiken? Er zitten veel voordelen aan het gebruik van een API en deze zetten we even voor je op een rijtje.

Toegevoegde klantwaarde

Een API biedt klanten/partners op een veilige manier meer toegang tot software/systemen. Klanten kunnen zo gemakkelijker integreren met bestaande systemen.

Gemakkelijk uit te breiden

Omdat API’s modulair worden opgebouwd zijn deze makkelijk en snel uit te breiden.

De API figureert als koppeling tussen twee systemen, beide systemen zijn verplicht om de wijzigingen zo door te voeren dat de API dit kan verwerken. Dit maakt de API onderhoudsvriendelijk.

Innovatief

Door een API als datavoorziening te gebruiken kan een organisatie sneller schakelen bij nieuwe ideeën of producten. Er kan dus sneller ingespeeld worden op trends.

Meer inzichten

Een API kan ook gemonitord worden, dit geeft een organisatie meer inzicht rondom performance, welke resources er veel opgehaald worden etc.

Een API voor uw organisatie?

Denk je na het lezen van deze blog: “Een API kan ik ook goed gebruiken voor mijn organisatie of vraagstuk.”, dan helpen wij je graag verder. Binnen CodeBee B.V. zijn wij gespecialiseerd in het bouwen van API’s. Ongeacht waar een API voor nodig is, we helpen graag met het zoeken naar de beste oplossingen. Daarnaast zorgen we dat de API’s goed beveiligd zijn en de data niet zomaar toegankelijk is. Dit doen we onder andere door de API’s te hosten binnen Nederlandse datacenters.

Schieten er vragen over een API bij je te binnen of ben je geïnteresseerd in een API? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij kijken samen graag naar de mogelijkheden!

Laatst gewijzigd op 2022-06-04


Michael Holstein - CodeBee B.V.

Michael Holstein

Software developer


Contact opnemen

Interesse?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem contact op!

Uw naam *

Uw e-mailadres *

Uw bericht *

0/500