Wat is JSON?

Als developer kun je vandaag de dag niet meer om JSON heen. JSON staat voor JavasScript Object Notation en wordt gebruikt voor het eenvoudig uitwisselen van gestructureerde data. JSON is erg populair binnen de IT-sector, dit komt doordat het formaat makkelijk te lezen is en doordat computers het snel kunnen verwerken. JSON wordt dan ook vaak gebruikt voor de communicatie tussen verschillende systemen. Zo kan er bijvoorbeeld een webshop met een internetkassa via JSON. In dit artikel leggen we uit hoe JSON werkt en waar wij het binnen CodeBee voor gebruiken.

Hoe werkt JSON?

Om te kunnen weten hoe JSON werkt, hoef je eigen vrij weinig technische kennis te hebben. Dit komt omdat JSON een tekst gebaseerd dataformaat is wat makkelijk wegleest. Er zijn wel een paar condities waaraan het JSON-formaat moet voldoen. Hieronder zijn deze verschillende eisen op een rijtje gezet.

1. Een JSON-formaat wordt altijd getoond als een object.

Zoals de naam al zegt is JSON een object volgens de JavaScript notatie. Een JavaScript object wordt binnen accolades geplaatst. Dit zijn de haakjes “{“ en “}”. Het gebruik van deze accolades werkt ook zo bij JSON.

{ // Het JSON formaat begint en eindigt met accolades }

Een JSON-bestand kan nooit meerdere objecten bevatten. Er is dus altijd één accolade die het bestand opent en sluit.

{ // Het JSON formaat begint en eindigt met accolades } { // Dit zou dus niet werken }

2. De data bestaan altijd uit een naam en een waarde

Om de data binnen JSON gestructureerd te houden is deze opgebouwd uit een naam en waarde. De waarde is altijd een string (tekst) en de waarde kan uit verschillende datatypes bestaan. Hieronder bevinden zich enkele voorbeelden met verschillende datatypes.

Een waarde met het datatype string (tekst):

{ "naam":"Michael" }

Een waarde met het datatype integer (cijfer):

{ "leeftijd": 25 }

Een waarde met het datatype float (decimaal):

{ "lengte": 1.87 }

Een waarde met het datatype array (lijst):

{ "hobbies": ["fitness", "programmeren", "muziek luisteren"] }

Een waarde met het datatype boolean (waar/onwaar):

{ "email_bevestigd": false }

Een waarde met het datatype null (lege waarde):

{ "bijzonderheden": null }

Tot slot kan een waarde ook bestaan uit een JSON-object. Zo kan JSON bestaan uit meerdere sub objecten. Hieronder bevindt zich een waarde met het datatype object:

{ "gebruiker": { "naam": "Michael", "leeftijd": 25, "lengte": 1.87, "hobbies":["fitness", "programmeren", "muziek luisteren"], "email_bevestigd":false, "bijzonderheden":null } }

3. De data wordt gescheiden door komma’s.

Binnen JSON worden de regels altijd gescheiden met komma’s. Een uitzondering is de laatste regel van een object. Een komma geeft dus eigenlijk aan dat er nog meer waardes aanwezig zijn binnen het document.

In het vorige code blok is te zien hoe de verschillende regels worden gescheiden met komma’s. Zoals ik al zei heeft de laatste regel geen komma nodig.

Hoe CodeBee gebruik maakt van JSON

Voor de communicatie tussen verschillende systemen gebruiken we bij CodeBee ook vooral JSON. Dit omdat het makkelijker werkt dan andere dataformaten zoals XML of SOAP. Daarnaast werkt het goed samen met de verschillende frameworks die wij gebruiken zoals FastAPI en ReactJS. Om een beter beeld te geven van hoe JSON gebruikt wordt, zijn hieronder enkele real-life voorbeelden te vinden.

Het aanmaken van een nieuw adres via een API:

{ "city": "Ede", "postal_code": "6718XR", "street": "Darwinstraat", "house_number": 29, "addition":"D" }

Het ophalen van gebruikers:

{ "count":3, "data": [ { "id":1, "username": "michael-12" }, { "id":2, "username":"james3" }, { "id":3, "username":"francis43" } ] }

Samenvatten JSON

JSON staat voor JavasScript Object Notation en is een eenvoudig dataformaat dat wordt gebruikt voor het uitwisselen van data. Het JSON-formaat is gemakkelijk te lezen door mensen en gemakkelijk te verwerken door computers. Daarnaast heeft het qua syntax relatief weinig regels. Een goed voorbeeld waarbij JSON gebruikt kan worden is voor de communicatie tussen een webshop en een internetkassa tijdens het afrekenen.

Laatst gewijzigd op 2022-07-11


Michael Holstein - CodeBee B.V.

Michael Holstein

Software developer


Contact opnemen

Interesse?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem contact op!

Uw naam *

Uw e-mailadres *

Uw bericht *

0/500