Wat is een Virtual Private Server (VPS)?

Een Virtual Private Server (VPS) is een type hosting waarbij meerdere virtuele servers worden gehost vanaf een fysieke server. Op deze fysieke server draait een virtualisatie software die het mogelijk maakt om virtuele servers aan te maken. Enkele voorbeelden zijn:

Op het onderstaande afbeelding is goed te zien hoe meerdere VPS'en op één fysieke server gehost worden.

Foto van VPS'en

Wat zijn de voordelen van een VPS?

Het gebruiken van virtuele servers in plaats van fysieke servers brengt veel voordelen mee. Hieronder zijn enkele voordelen opgesomd:

Goedkoper

Omdat niet elke virtuele server zijn eigen hardware nodig heeft maar de hardware deelt is het goedkoper.

Flexibel en schaalbaar

Doordat de virtuele servers de resources zoals CPU, RAM en opslag delen is het ook gemakkelijker om het verbruik van resources per VPS aan te passen. Zo kan je een VPS meer CPU en RAM geven als dat nodig is.

Beveiliging

Alle VPS'en draaien afzonder van elkaar. Wanneer er problemen zijn met een VPS heeft dit weinig invloed op andere VPS'en. Wanneer een VPS kuren heeft of niet meer functioneert kun je makkelijk de keuze maken om deze te verwijderen zonder dat dat invloed heeft op de rest.

Besturingssysteem

Per VPS kun je kiezen welk besturingssysteem (OS) je wilt gebruiken. Veel voorkomende besturingssystemen zijn Linux, Debian, Windows, Fedora etc.

Waar worden VPS'en voor gebruikt?

Er is een breed scala aan toepassingen waarbij VPS'en goed te gebruiken zijn.

Webhosting

Voor het hosten van websites/API's/webapplicaties is het gebruik van een VPS populair.

Bij CodeBee maken wij ook gebruik van VPS'en. Wanneer we zien dat software meer resources nodig heeft kunnen wij deze VPS opschalen. Een VPS geeft ons dus flexibiliteit.

Testomgevingen

Een VPS is een ideale omgeving om software te testen en acceptatie omgevingen op te zetten.

Met behulp van VPS'en kunnen wij binnen no-time een acceptatie omgeving opzetten die identiek is aan productie. Zo kunnen we onze software uitgebreid testen zonder dat dit invloed heeft op productie.

Remote desktop

VPS'en worden ook ingezet als werkstation. Dit geeft de gebruiker de mogelijkheid om op afstand te werken. Daarnaast is het werkstation beter te beheren dan een fysiek werkstation.

Gaming servers

Daarnaast worden VPS'en ook gebruikt voor het hosten van online multiplayer-games.

Conclusie

Een VPS is een flexible cloudoplossing voor veel verschillende doeleinden. Het is goedkoper dan een fysieke server. Daarnaast ben je flexibel in het beheren van de VPS en kan je vaak je resources downgraden en upgraden.

Benieuwd naar onze mogelijkheden?

Op zoek naar een maatwerk software partner die daarnaast ook de hosting faciliteert?

Neem dan eens contact met ons op!

Laatst gewijzigd op 2023-11-28

Michael Holstein - CodeBee B.V.

Michael Holstein

Software developer