Wat betekent front-end?

Front-end ontwikkeling is een belangrijk onderdeel binnen de ontwikkeling van websites en webapplicaties. Een front-end developer houdt zich bezig met de looks en feel van een gebruikersinterface.

De belangrijkste onderdelen van front-end ontwikkeling

Talen en Technologieën

Front-end ontwikkeling bestaat meestal uit een combinatie van HTML, CSS en JavaScript. HTML vormt de structuur van de website, CSS is verantwoordelijk voor de opmaak en stijl, en JavaScript zorgt voor interactie elementen op de website.

Frameworks en Bibliotheken

Voor het ontwikkelen van front-end worden tegenwoordig ook vaak front-end frameworks gebruikt. Een paar bekende frameworks zijn React, NextJS, Angular en Vue.js. Wat deze frameworks gemeen hebben is dat ze hebben nagedacht over hoe de front-end op een gestructureerde manier opgezet kan worden. Daarnaast zijn er ook nog Bibliotheken zoals jQuery die het schrijven van JavaScript makkelijker maken.

Responsieve front-end

Vandaag de dag kunnen websites bekeken worden op enorm veel verschillende apparaten. Het is dus belangrijk dat de front-end responsief is en zich aanpast aan het formaat van het apparaat waarop het getoond wordt. CSS is hier verantwoordelijk voor. Door middel van media queries en flexibele grid layouts is het binnen CSS mogelijk om een flexible front-end te ontwikkelen.

Good to know: Vandaag de dag hoor je vaak de term "Mobile first". Omdat de meeste websites via mobiel worden bezocht ligt de focus op een front-end die zich in eerste instantie perfect aanpast voor mobiele apparaten.

Core Web Vitals

Met Core Web Vitals worden de factoren beschreven die Google als belangrijk beschouwd binnen een front-end/webpagina. Deze factoren bestaan uit laadsnelheid, interactiviteit en visuele stabiliteit van de webpagina.

Front-end rendering Technieken

De manier waarop de front-end getoond wordt kan grote invloed hebben op de prestaties van een website. Client-Side Rendering (CSR) en Server-Side Rendering (SSR) zijn twee veelvoorkomende methodes. Bij CSR is de browser verantwoordelijk voor het renderen van de webpagina inhoud, terwijl bij SSR de server de webpagina inhoud al grotendeels aanlevert.

Conclusie

Front-end is een begrip dat zich voortdurend blijft ontwikkelen en vernieuwen. Waar 10 jaar geleden jQuery nog een grote speler was, zijn het nu de frameworks zoals React en Vue.js die veel gebruikt worden. Het is dus belangrijk om bij te blijven en regelmatig trends te onderzoeken.

Laatst gewijzigd op 2023-11-07

Alexander Bunt - CodeBee B.V.

Alexander Bunt

Developer