Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord over bekende contentbeheertools zoals WordPress, Joomla, en Drupal. Deze verschillende CMS'en (Content Management Systeem) maken het website beheerders makkelijker om de content van websites te beheren.
Strapi valt ook in het straatje van CMS-systemen. Maar ondanks dat is het verre weg hetzelfde als een systeem zoals Wordpress of Joomla. In dit artikel leg ik uit hoe Strapi zich onderscheidt van andere CMS-systemen. Waar Strapi voor gebruikt wordt. En waarom het de perfecte partner is voor maatwerk software projecten.
Strapi is een open-source Node.js gebasseerd CMS-systeem. In tegenstelling tot vele bekende CMS-systemen is Strapi een Headless CMS-systeem. Met Headless wordt bedoelt dat er geen front-end is en dat alles geregeld wordt via de back-end. Hierdoor is het CMS-systeem uiterst flexibel en gemakkelijk te koppelen aan webapplicaties, mobiele-apps of IoT-oplossingen.
Zeker wel! Strapi heeft een gebruiksvriendelijke interface waarmee gebruikers middels rollen de content kunnen beheren/ontwikkelen.
Zo kunnen developers pagina's en componenten ontwikkelen. Zodat beheerders deze content vervolgens gemakkelijk kunnen bewerken. In onderstaande afbeelding is zien hoe we bij CodeBee onze eigen pagina structuur hebben opgezet met behulp van Strapi.
De content van Strapi kan opgebouwd worden op basis van 3 verschillende types. Hieronder worden de verschillende types beschreven, gevolgd door een voorbeeld.
Single types zijn types die bestemd zijn voor vaste waardes. Een voorbeeld is de bouw van een homepage voor een website. Je kunt een single type aanmaken met de naam homepage. In deze single type kan dan de content van de homepage beheerd worden.
Een collection-type is een structuur die meerdere malen terugkomt. Zo kun je eenmalig een structuur bedenken en deze vervolgens hergebruiken met verschillende waardes. Een goed voorbeeld waar wij dit binnen CodeBee voor gebruiken is het beheren van de verschillende auteurs.
Zo heeft het collection-type Author bij ons de volgende structuur
Vervolgens kunnen we gemakkelijk voor elke auteur bij CodeBee zijn gegevens beheren zoals op onderstaande foto
Tot slot zijn er componenten binnen Strapi. Je kunt componenten bouwen die vervolgens binnen verschillende single-types of collection-types hergebruikt kunnen worden. Door gestructureerd met componenten te werken blijft je Strapi project overzichtelijker.
Als je kijkt naar de missie en het doel van Strapi. Zie je dat ze iedereen altijd en overal toegang willen geven tot content. Hieruit is op te maken dat ze een zo flexibel mogelijk CMS willen ontwikkelen die overal gebruikt kan worden.
Ondanks de flexibiliteit die Strapi wil bieden heb ik wel wat uses-cases waarbij CodeBee Strapi gebruikt en waarvoor jij het ook goed zou kunnen gebruiken.
E-commerce: Door gebruik te maken van collection-types is Strapi uitermate geschikt voor het beheren van producten van bijvoorbeeld een webshop. Je kunt collection-types ook nog eens aan elkaar linken. Zo kun je dus ook een categorie structuur opzetten voor een webshop die vervolgens ook nog eens gemakkelijk te onderhouden is.
Blog-website: Met behulp van collection-types kan er een blog-website structuur opgezet worden. Strapi heeft ook een multi-media management omgeving. Zo kun je dus ook gemakkelijk foto's, video's en documenten toevoegen en beheren via Strapi.
Maatwerk websites: Strapi vormt een ideale partner voor het ontwikkelen van maatwerk websites en webapplicaties. Dankzij de veelzijdigheid van Strapi kun je de content types naar wens aanpassen, waardoor ze naadloos integreren met de unieke inhoud van je website.
Binnen CodeBee maken wij gebruik van Strapi binnen verschillende use-cases. Zo beheren wij onze eigen NextJS website volledig via Strapi. En leveren wij onze klanten ook een Strapi-omgeving zodat ze zelf de content van de website kunnen beheren.
Naast het beheren van websites maken wij ook gebruik van Strapi voor het beheren van dynamische content zoals producten en blogartikelen. Bovendien hebben we de expertise om de content van mobiele apps beheerbaar te maken via Strapi.
Dankzij de open-source licentie van Strapi bieden wij self-hosted Strapi omgevingen aan. Deze self-hosted omgevingen worden in Nederlandse datacenters gehost. Hierdoor is Strapi ook uiterst geschikt voor het opslaan van gevoelige data die middels autorisatie toegankelijk gemaakt kan worden.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over Strapi? Of kunnen we iets voor je betekenen? We helpen graag bij het faciliteren van Strapi-oplossingen!
Laatst gewijzigd op 2023-11-13
Interesse?
Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem contact op!