Wat is Back-end?

Wanneer iemand het over back-end heeft gaat dit om alles wat zich aan de serverzijde van een webapplicatie/website afspeelt. Waar de front-end verantwoordelijk is voor de looks en feel van een applicatie, is de back-end verantwoordelijk voor het verwerken van acties en het faciliteren van data.

Wanneer je een webapplicatie/website als auto zou bekijken is de back-end te vergelijken met de motor onder de motorkap. In eerste instantie is zie je hem niet, maar wanneer deze er niet zou zijn zou je weinig kunnen.

Talen en technologieën

Waar bij front-end de talen zo goed als beperkt zijn tot HTML, CSS & JavaScript. Is er binnen de back-end ontwikkeling een breed scala aan talen gebruikt kunnen worden.

Talen die veel gebruikt worden voor de ontwikkeling van back-end zijn:

• Python
  • Ruby
  • PHP
  • Java
  • .NET

Diverse Toepassingen van Back-end Ontwikkeling

Er zijn talloze toepassingen waarbij back-end ontwikkeling van pas komt. Hieronder volgt een overzicht van veelgebruikte toepassingen.

Databases

De communicatie met databases is een veel voorkomende toepassing binnen de back-end ontwikkeling. Zo is de back-end verantwoordelijk voor aanleveren en opslaan van data die vanuit de front-end wordt aangeleverd. Je doet er als back-end developer dus ook goed aan om verstand te hebben van databases.

API's

Vandaag de dag wordt front-end vaak ontwikkelt met frameworks die communiceren met een back-end door middel van een Application Programming Interfaces (API). API's de communicatie tussen front-end en back-end makkelijker.

Er bestaan veel API-frameworks die het opzetten hiervan makkelijker maken. Binnen CodeBee zijn wij erg fan van het Python API-framework genaamd FastAPI. Dit is dan ook zeker een aanrader.

Beveiliging

Het beschermen van persoongegevens is van cruciaal belang. De back-end speelt dan ook een belangrijke rol in het beveiligen van privacy-gevoelige data.

Zo wordt de back-end bij CodeBee vaak ingezet voor zaken zoals authenticatie, autorisatie en encryptie.

Daarnaast zijn er nog veel meer veiligheidsprotocollen die met behulp van back-end ontwikkelt kunnen worden.

Conclusie

Ondanks dat de back-end van een applicatie vaak over het hoofd wordt gezien is de rol hiervan essentieel. Het biedt enorm veel technologische mogelijkheden en zorgt er uiteindelijk voor dat webapplicaties bruikbaar worden.

Zo kan een website er enorm gelikt uitzien, maar zonder een enkele vorm van back-end zou deze weinig functionaliteiten kunnen bieden.

Laatst gewijzigd op 2023-11-08

Michael Holstein - CodeBee B.V.

Michael Holstein

Software developer